Circumcizia

Pavel scrie galatenilor îndeosebi despre circumcizie. În 5.11 Crucea predicată de el era o poticnire deoarece spunea că nu mai este nevoie de circumcizie. Dar în urma lui Pavel veneau iudeizatorii, acei apostoli falși care convingeau oamenii că nu este suficientă doar Crucea ci trebuia și circumcizia.

Dar ce este circumcizia? În Geneza 17.11 Dumnezeu spune lui Avraam că definiția celui care are un legământ cu Dumnezeu este circumcizia. Sub sancțiunea nimicirii din versetul 14. Cu alte cuvinte, mai important chiar și decât nașterea din sângele lui Avraam era ce făceai tu: dacă erai circumcis. Că erai născut evreu nu însemna nimic daca nu aveai și circumcizia în carne. Or circumcizia era ceva vizibil, exterior – așa știai cine era evreu și cine nu.

Evanghelia este un legământ superior primului – despre cele două legăminte vorbește Pavel în Galateni 4. Pentru că nașterea din Sângele scump al Domnului nostru Isus Hristos este suficientă pentru a fi mântuit. Dar Evanghelia este atacată de cei care predică circumcizia. Poate nu la propriu (în carnea prepuțului) însă este același mesaj: da, da, ai crezut… însă trebuie să o și arăți… să se și vadă… Acestora Pavel le spune să se taie… în 5.12… pentru că ei de fapt nu vor decât să se laude înaintea oamenilor – în 6.12 – ca să fie acceptați de lume.

Da, toți cei care se sprijină doar pe credință în Crucea lui Hristos vor fi prigoniți de cei care au o pricină de laudă în circumcizia lor: ce anume este vizibil.

Pavel, mai mult ca oricine, putea avea o pricină de laudă în carnea lui. În Filipeni 3 el spune că era circumcis, israelit, din seminția lui Beniamin, evreu din evrei, fariseu, plin de râvnă și fără vină. Dar toate acestea au devenit un gunoi nefolositor atunci când a cunoscut pe Hristos și dreptatea care vine nu prin ce faci și se vede ci de la Crucea Lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s